Vi har fået lov til at fortælle Magnus historie om hans træningsforløb hos Sanse Motorik. Overskrifter som udfordringer i sociale relationer, uro i kroppen, konflikter, svær koncentration og usikkerhed fyldte i Magnus og hans families hverdag. Familien har gennemlæst og godkendt historien, som den står nedenfor.
Magnus` historie – og hvad sansemotorisk træning kan gøre.
Magnus er udfordret i sociale relationer. De andre børn i børnehaven fravælger ham, fordi han slår, ofte kommer i konflikter og tit kommer frembrusende og bryder ind i de andres leg, uden først at se, hvad der foregår. Disse afvisninger gør, at Magnus dagligt giver udtryk for, at han ikke vil i børnehave.
Magnus har stor kropslig uro, har svært ved at holde fokus, og er ikke meget for øjenkontakt. Han reagerer meget voldsomt når han f.eks. taber i spil, og bliver usikker og misforstår når der er nogen, der laver sjov med ham eller siger noget sjovt (humor). Han er bevidst om, at nogle ting er svære for ham, og det gør, at han til tider føler sig dum (efter eget udsagn).
Hans sprog er alderssvarende og meget velformuleret, men han bruger ofte mange grimme ord. Han prøver også nogle gange at sige fjollede ting, når han ikke ved hvad han ellers skal gøre eller sige. Magnus vil gerne samarbejde og være ”en god dreng” og siger: ”Hvis du bliver sur, må du ikke slå, men gå!”
Magnus` forældre er selvfølgelig kede af, at Magnus ikke vil i børnehave og ikke har venner med hjem ligesom de andre børn. De kan også mærke, at han har det svært med sig selv og ikke trives.
Magnus` forældre beslutter sig for at opsøge Sanse Motorik® – Det bedste til dit barn, Kolding.
Da Magnus kommer i klinikken første gang, ser jeg en dreng, der er tilbageholden og usikker, flakkende i blikket og en dreng, der virker nervøs. Der går dog ikke lang tid, før nysgerrigheden tager over. Han bløder op, og vil gerne lege med tingene i klinikken. Han har et meget højt aktivitesniveau, men er meget samarbejdsvillig og henvender sig mere og mere til mig.
Vi får lavet en sansemotorisk undersøgelse, som viser, at Magnus er meget udfordret på de tre primære sanser samt spædbarnsreflekserne. Dette påvirker Magnus, og gør det svært for ham at automatisere sine bevægelser samt at koordinere. Det påvirker også sanseintegrationen, som gør det muligt for os at lære, at reagere på en hensigtsmæssig måde. (Sanseintegration er hjernens evne til at sortere, organisere og bearbejde sanseindtryk samt regulere og modulere, dvs. hæmme eller fremme information.)
Magnus bruger således ekstra energi i både krop og hjerne, på bevægelser som ikke burde optage kapacitet, og på at kompensere for det, der er svært. Det gør også at Magnus har svært ved at regulere sig selv.
Tiden går… Magnus` forældre træner dagligt og omhyggeligt med Magnus. De kommer i klinikken kontinuerligt, ca. hver 3. uge og får nye øvelser med hjem. Til træningerne ser jeg en glad og livlig dreng, der er med på det værste. Jeg ser også at der er sket fremskridt for hver gang han kommer.
Efter blot tre måneders træning, har Magnus fået det meget bedre. Hans forældre fortæller, at han har fået venner i børnehaven. Når de afleverer ham i børnehaven, har han ikke tid til at vinke, fordi han har travlt med at komme i gang med at lege. Når han bliver hentet har han ikke tid til at komme med hjem.
Selvfølgelig er der stadig dage, hvor Magnus helst vil blive hjemme, især efter en weekend eller ferie, men det er vist ganske normalt – sådan har vi det jo alle sammen engang imellem. Der er også sket fremskridt når familien spiller spil sammen. Før i tiden havde Magnus meget svært ved at tabe, men nu er han blevet bedre til at håndtere de små nederlag.
I klinikken ser jeg en mere afbalanceret dreng. Magnus har fået lidt mere ro på, og er blevet bedre til at holde øjenkontakten. Når jeg tester, er de tre primære sanser væsentligt mere stimuleret og spædbarnsreflekserne er på vej til at blive fuldt integreret. Magnus har fået en bedre kropsfornemmelse og er blevet bedre til at styre sin krop.
På nuværende tidspunkt, er Magnus stadig i gang med at træne, og bliver også ved med det et stykke tid endnu, men den sansemotoriske træning har allerede hjulpet ham rigtig godt på vej til bedre udvikling og trivsel.
De bedste hilsner fra Sandra, Sanse Motorik Kolding