Er det svært at sidde stille på en stol, er der uro i numsen, ild i bagdelen eller der der problemer med at holde kroppen i ro, når der skal spises eller når der skal laves lektier?
Kropslig uro er ofte et symptom på mange faktorer, som på den ene eller anden måde “forstyrre” barnet. Stor kropslig uro skal ofte ses som en måde at kompensere på for noget, der genere.
Det kan både være fysiske gener, så som en primær refleks der er på spil og som ikke er integreret. Reflekser kan man ikke styre, så der hjælper kun sjælden og ganske kortvarigt at italesætte, at skulle sidde stille. Refleksen er styret af taktilsansen, og selv de mindste påvirkninger af refleksen sætter gang i den kropslige uro.
Ligesom også niveauer af tonus / muskelspændinger har indvirkning på behovet for kropslige justeringer for holde kroppen og hjernen “vågen”. Hvilket så meget nemt kan mistolkes som en negativ og forstyrrende form for kropslig uro, selvom det faktisk er det modsatte.
Det kan dog også i høj grad være faktorer som det miljø barnet er en del af – for eksempel klassemiljøet eller miljøet i børnehaven. Barnets tryghed eller usikkerhed i sine omgivelser, relationer til andre børn og voksne, forventningspres, sociale roller mv. Her spiller niveauer i barnets nervesystem ind i barnets forudsætninger for at have fysisk ro og balance i kroppen.
Har dit barn inkontinens?
Inkontinens, små dryp i bukserne eller svært at nå toilettet i tide er en modningsproces som alle børn skal igennem. For nogle sker modningen i produktionen af adh (reguleringen af urinproduktionen) og nemmere end for andre – og det er helt som det skal være.
For ca. 15 % af alle børn i 7-års alderen lider af ufrivillig natlig vandladning.
En anden årsag ses hos gruppen af børn med stor følsomhed på nederste del af ryggen, som også ofte hænger sammen med en ikke-integreret primær refleks. Dette påvirker også ofte barnets kropsfornemmelse og kropsbevidsthed.
Afføringsproblemer er også til stor gene for barnet. Dette ses især hos børn med lav tonus og tendens til forstoppelse.
Vi kan arbejde med både refleks, stabilisere øget følsomhed, øge kropsfornemmelse og kropsbevidsthed ved den korrekte taktile stimuli. Det er ofte øvelser, som familierne bliver ved med, selvom vi er færdige med træningen, da det er en mulighed for gode og hyggelige stunder sammen.