Sansemotorik er samspillet mellem sanser, hjerne og krop
Det er sansemotorik, der ligger til grund for barnets tidlige motoriske udvikling, barnets udvikling af grov- og finmotorik, sproget, det sociale samspil, evne til koncentration og fokus.
Kort sagt – sansemotorik gør gør barnet i stand til at bevæge sig i verden, mærke verden omkring sig, føle følelser samt gør barnet i stand til at tænke tanker omkring verden omring sig.
Sansemotorik er fundamentet for al læring – livet igennem
Den sansemotorisks udvikling skabes gennem sanseindtryk og bevægelser.
Sansemotorik stimuleres, styrkes og udvikles livet igennem, men det er en grundlæggende faktor fra tidligt i graviditeten og har særlig stor betydning i barnets første 6-7 år. Det er nemlig i denne periode, barnets forudsætninger for grov – og finmotorisk udvikling, sproglige udvikling, følelsesmæssige reguleringer og meget mere udvikles og styrkes.
En vigtig del af sansemotorik er de 3 primære sanser og primære reflekser. De binder sanser, hjerne og krop sammen i et så optimalt samspil som mulig for det enkelte barn.
Den sansemotoriske tilgang handler i høj grad også om at være bevidst om alle de mange faktorer, der også spiller vigtige roller i barnets udvikling og trivsel. Herunder barnets miljø, situationer og historie.
Sansemotorik er altså bearbejdning af alle påvirkninger der rammer kroppen, som fortolkes, samles til en helhed og sendes rundt i kroppen med et svar til bevægelse og reaktion.
Dette kalder man også sanseintegration. Hvis sanseintegrationen – altså at sansemotorikken er udfordret og ikke fungerer som den skal, vil vi se bl.a. disse forskellige symptomer
Sansemotorisk træning sørger for, at det sansemotoriske fundament er så optimalt og stabilt som muligt, for derved at skabe de bedste forudsætninger for det enkelte barns udvikling, læring og ikke mindst trivsel.
Sansemotorik og sanseintegration kan trænes og træning betaler sig.