Sansemotorik er samspillet mellem sanser, hjerne og krop 

Det er sansemotorik, der ligger til grund for barnets tidlige motoriske udvikling, barnets udvikling af grov- og finmotorik, følelsesmæssige udvikling, den sproglige udvikling, det sociale samspil, evne til koncentration og fokus.

Kort sagt – sansemotorik gør gør barnet i stand til at bevæge sig i verden, mærke verden omkring sig, føle følelser samt gør barnet i stand til at tænke tanker omkring verden omring sig.

 

Sansemotorik er fundamentet for al læring – livet igennem

 

Sansernes, hjernens og kroppens evne til at modtage, sortere, omsætte og reagere på de millioner af sanseindtryk, som kontant er omkring os, kommer fra det sansemotoriske fundament. Selve processen med at modtage, sorterer, omsætte og reagere på sanseindtrykkene er det vi kalder sanseintegrationen.

 

Barnets sansemotorik stimuleres, styrkes og udvikles livet igennem, men grundlægges tidligt i graviditeten og i barnets første år,  samt har særlig stor betydning i barnets første 6-7 år.

Det er nemlig i denne periode, barnets forudsætninger for grov – og finmotorisk udvikling, sproglige udvikling, følelsesmæssige reguleringer og meget mere udvikles og styrkes.

 

En vigtig del af det sansemotoriske fundament er de 3 primære sanser og primære reflekser.  De binder sanser, hjerne og krop sammen i et så optimalt samspil som mulig for det enkelte barn.

Sanseintegration

Sansemotorik og sanseintegration er altså bearbejdning af alle påvirkninger der rammer kroppen, som fortolkes, samles til en helhed og sendes rundt i kroppen med et svar til bevægelse og reaktion.

Hvis det sansemotoriske fundament og sanseintegrationen er udfordret, vil vi se forskellige tegn, reaktioner og adfærd hos barnet – som i større eller mindre grad kan være uhensigtsmæssig for barnet, barnets udvikling og trivsel.

 

Den sansemotoriske tilgang handler i høj grad også om at være bevidst om alle de mange faktorer, der også spiller vigtige roller i barnets udvikling og trivsel – så som barnets

miljø – genetik – fysiologi – livssituation – realtioner – tilknytning – erfaringer og historie.

 

Vores sansemotorik handler om at se, møde og forstå barnet i et helhedsorienteret og bredt perspektiv

 

Et individuelt sansemotorisk fokus og forløb sørger for, at det sansemotoriske fundament er så optimalt og stabilt som muligt, for derved at skabe de bedste forudsætninger for det enkelte barns udvikling, læring og ikke mindst trivsel.

Sansemotorik og sanseintegration kan støttes og styrkes – og skabe positive forandringer for dit barn nu og fremadrettet

Du finder mere information om vores sansemotoriske forløb her 

De 3 primære sanser er:

Vestibulærsansen

Betydning for bl.a.: bevidsthed om kroppens stilling, tyngdepunkt, niveaufornemmelse, aktivitetsniveau, balance og stabilitet.

Sansen sørger for vores opfattelsesramme af verden omkring os

 

Taktilsansen

Betydning for bl.a.: kropsfornemmelse, fysisk kontakt, tilknytning, socialisering, følelseslivet, balance og udvikling af sproget.

Sansen sørger for vores opfattelse af hvordan verden føles

 

Kinæstesisansen

Betydning for bl.a.: bevægelser, kropsbevidsthed, spænding/tonus, vågenhed, rum/retningsfornemmelse og afstandsbedømmelse.

Sansen sørger for vores bevægelighed i verden omkring os

 

Læs mere om de 3 primære sanser her.

 

 

Primære reflekser:

De primære reflekser er afhængig af påvirkningerne fra de 3 primære sanser. Reflekserne sikrer at barnet kommer igennem de motoriske udviklingstrin i barnets første leveår. Dvs. at barnet løfter hovedet fra underlaget, for derefter at begynde at trille, sætte sig op, begynde at kravle og kommer op at stå.

Denne motoriske udvikling er helt afgørende for barnets motorik, men i høj grad også for hjernens modning.

 

De 3 primære sanser sammen med de primære reflekser danner det sansemotoriske fundament, som er fundamentet for al læring, som vi skal tillære os livet igennem.

 

Læs mere om de primære reflekser

 

 

Hjernen

Hjernen fungerer som modtagerstation for alle sansepåvirkninger, fra de primære sanser, organer og fra hud, led, muskler, balance, syn, hørelse, lugt og smag. Hjernen består af strukturer, der alle er i samspil med hinanden og med sanseindtrykkene fra kroppen. Hjernen lever og udvikles udelukkende af sanseindtryk.

Det er i den nederste hjernedel, som sidder i forlængelse af rygsøjlen, at alle sanseindtrykkene fra kroppen modtages og samles.

Sanseindtrykkene bearbejdes og sendes videre til de relevante hjernestrukturer, som så igen sender svar til kroppen om at lave en bevægelse og reaktion.

Dette kaldes også sanseintegration. Hvis denne nederste del af hjernen ikke sorterer sanseindtrykkene korrekt, eller de ikke modtages eller bearbejdes korrekt, bliver der sendt forkerte informationer ud i kroppen.